"KİMLİKSİZ" OYUNUNUN KOSTÜMLERİ ÜZERİNE - PROF. DR. SELDA KULLUK YERDELEN

Kimliksiz oyununda iki kadın karakter var sahnede. Kadın X evli ve repliklerlerde adının Amelia olduğunu öğrendiğimiz Y ise bekârdır. Oyunu izlediğinizde adlarının, yaşadıkları coğrafyanın farklı ama birinin duygusunun ya da yaşadığı bir olayın sizin ya da belki bir yakınınızın yaşadığınız bir duyguyla ve bir olayla aynı olduğunu fark edebilirsiniz.

Birbirlerinin yerinde olmayı isteyen bu iki kadının yüzleşmesine tanık oluruz. “ Aynı kafesi paylaşıyoruz.” diye kocasına yalnızlığını haykıran X de, “Bilsen sana nasıl imreniyorum.” diyen Y de çok mutsuzdur.

 Evli kadının ve bekâr kadının giysilerinin rengi aynı tonlarda olsa bile -ki aynı tonlarda olmasının nedenini oyunu izlediğinizde anlayacaksınız- birine etek, diğerine deri pantolon giydirirken üstlerine de birine daha ilgi çekici diğerine gündelik, sıradan, sade bir üst giydirdiğimizde sınıfsal farklılığını belirginleştirmiş olduk. Etek, pantalon, kabanlarda ve üstlerde kullandığımız renkler mi? ” İçimdeki yarayı bir bilseydin.” , “Bir çocuk yapıp içimdeki yarayı mı iyileştireceğim?. “ , “Yaralı bir hayvan gibi mutsuz, yaralı olduğun için kin dolu!” …  gibi replikleri duyduğunuzda ve oyunun sonunda neden o renkleri kullandığımızı anlamış olacaksınız. Tarihsel süreçler boyunca her toplumda güncelliği devam eden kadın-erkek, kadın-kadın, kadın-erkek-kadın ilişkisini sizlere çağdaş ve dinamik bir yaklaşımla sahnelemeye özen gösterdik.

 İyi Seyirler …

 SELDA KULLUK YERDELEN